Fellow Finance (fellowfinance.fi)

Fellow Finance on vertaislaina/joukkolaina sivusto, johon voit joko sijoittaa säästösi, tai voit ottaa itsellesi lainan – käytännössä juuri sillä korolla minkä itse haluat.

Sijoittajat

Voit sijoittaa säästöjäsi antamalla rahasi digitaalisesti lainaan jollekin toiselle henkilölle. Sovitte yhdessä lainan yksityiskohdista, muun muassa siis koron määrästä ja takaisinmaksu ajasta.

Saat siis tuottoa säästöillesi huomattavasti enemmän kuin mitä säästötilillä lepuuttamalla. Tässä on tietysti hiukan enemmän riskejä, mutta Fellow Financen palvelussa riski on minimoitu 30% tulonmenetykseen jos lainanottaja ei maksakaan lainojaan takaisin.

Palvelu on käytännössä maksutonta, ja jos hajautat rahasi useampaan eri lainaan, ei riskisikään ole niin suuri kuin se, että laittaisit kaikki säästösi yhteen lainaan.

Voit myös nostaa ’voittorahasi’ pois nopeasti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kyseessä on sijoittaminen, ja täydellisen voiton saaminen ei ole taattu.

Lainanhakijat

Voit katsoa lainalaskurilla minkälainen kuukausierä tulee valitsemallesi summalle ja laina-ajalle, näet myös samalla reaaliaikaisesti paljonko maksat korkoja koko lainasta jne.

Kaikki kulut ja korot kerrotaan asiakkaalle etukäteen, eikä pitäisi tulla mitään yllätyskuluja.

Kenelle?

Voit hakea lainaa Fellow Financen kautta mikäli olet luottotietoinen Suomen kansalainen, ja olet iältäsi 20 – 75 vuotias. Sinulla tulee myös olla verkkopankkitunnukset ja suomalainen pankkitili. Fellow Finance myös tekee sinulle luottokelpoisuusarvion, joten säännölliset kuukausitulot ovat myös vaatimuksena.

Lainanantaja ei saa tietää mitään henkilökohtaisia tietoja sinusta, vaan Fellow Finance toimii näissä asioissa välikätenä. Rahat saatat saada piankin tilille, mutta koska nämä lainat myöntää yksityinen henkilö, asiat riippuvat myös teidän välisistä sopimuksista. Eli, jos haluat etsiä parasta mahdollista lainaa itsellesi eikä asialla ole kiire, tämä on aivan loistava palvelu.

Kulut ja korot?

Korkotaso saattaa vaihdella (10-30%) monen eri vaikuttavan asian vuoksi; kuukausitulosi, maksukykysi sekä mm. lainanmäärä vaikuttaa siihen, millaista korkoa luotonantaja sinulle voi tarjoa. Luotonantajana toimii yksityinen henkilö, joka saa itse tehdä sinulle tarjouksen valitsemallaan korolla. Saat itse valita näistä annetuista lainatarjouksista itsellesi sopivimman.

Fellow Financen kautta lainan saaminen saattaa olla helpompaa kuin perinteisen lainatalon kautta. Ihmiset saattavat helpommin myöntää lainaa heillekin, jotka eivät sitä välttämättä muutoin saisi. Ainoa isompi miinus on melko suuri tilinavausmaksu; 50€- 300€. Tämä summa riippuu siitä kuinka suurta summaa olet hakemassa. Tämän lisäksi sinulta veloitetaan tilinhoitomaksua 10€ /kk.

Toki, voit myös korottaa lainasummaasi tarvittaessa, kunhan olet moitteetta maksellut lainaa takaisin ainakin kolmen erän verran. Vuosikorkokin on suhteellisen inhimillinen verrattuna moneen muuhun lainataloon; 27%.

 

Muuta?

Tämän tapaiset palvelut ja lainamuodot ovat melko tuore asia Suomessa, mutta selkeästi kyseessä on kasvava keino ottaa lainaa. Tällä tavoin hän, jolla on varaa hiukan enemmän saa sijoitettua rahansa tietäen, että omasta varallisuudesta on iloa myös jollekin toiselle sen sijaan, että rahat lepäisivät 20 vuotta tyhjän panttina tilillä josta vieläpä joudut maksamaan.

Toki tässä on omat riskinsä, mutta toisaalta milloinpa sijoittamisessa ei olisi riskiä?

Linkki: fellowfinance.fi