Vertaislainat

Vertaislaina on uudenaikainen tapa hakea itselleen lainaa; käytännössä katsoen yksityinen henkilö, jolla on ylimääräistä rahaa, voi lainata rahansa yksityiselle henkilölle, joka on rahan tarpeessa.

Mistä sitä saa?

Vertaislainoihin on olemassa muutamia eri tahoja, jotka Suomessa yhdistävät nämä yksityiset henkilöt toisiinsa. Tällaisia tahoja ovat Fixura sekä Fellow Finance.

Kuka myöntää lainan?

Lainan myöntäjä on käytännössä aina yksityinen henkilö, mutta välissä oleva yritys hoitaa luottokelpoisuuden ja muiden vaatimusten tarkastamisen yksityisen henkilön puolesta. Lainanantaja – eli sijoittaja – ei tiedä kenelle laina summa menee. Hän vain käytännössä sijoittaa rahansa tähän yhtiöön, kertoo mikä on pienin korko jolla hänen rahojaan saa lainata, ja yritys välissä hoitaa loput.

Riskit ovat käytännössä katsoen todella pienet, toki aina on mahdollisuus, ettei lainanottaja maksa lainaansa takaisin, jolloin sijoittaja saattaa ottaa hiukan takkiinsa.

Näissä kahdessa yhtiössä, jotka Suomessa myöntävät vertaislainoja, on molemmissa omat ehtonsa. Perusperiaate on kuitenkin sama; sijoitat rahasi, ja joku toinen henkilö lainaa ne.

Kannattaa kuitenkin tarkkaan tarkistaa kumman yrityksen ehtojen mukaisesti olet valmis tekemään sijoituksen. Me olemme tehneet pienimuotoisen vertailun puolestasi, nämä vertailut löydät täältä;

Miten lainataan?

Lainaa haetaan lainanvälittäjien sivulta. Parasta vertaislainassa on se, että käytännössä voit määrittää hakiessasi minkä verran haluat maksaa korkoa hakemallesi lainalle.

Muutoin haet lainaa ihan samalla tavoin kuin mistä tahansa muualtakin; täytät kaikki vaadittavat tiedot, ilmoitat mitä summaa haet, ja jäät odottelemaan puoltavaa vastausta.

Lainaehdot toki ovat huomattavasti tiukemmat kuin yleensä netistä haettavissa lainoissa, mutta toisaalta syystäkin; kyseessä on toisten ihmisen sijoitettavat rahat, ja lainanottajan maksukyvystä täytyy olla täysin varma.