Kulutusluotot

Lähes jokainen meistä on jossain kohtaa elämäänsä sellaisessa rahatilanteessa, että tarvitaan ulkopuolista rahoitusapua. Silloin yhtenä vaihtoehtona lainalle saattaa olla kulutusluotto, ja yleensä tämä onkin se mihin päädytään kun kyse on useammat tuhannesta eurosta.

Mutta mikä kulutusluotto oikeastaan on?

Kulutusluotto on laina, jonka voit ottaa kulutustarpeitasi varten; esimerkiksi jos sinun tarvitsee ostaa uusi pesukone tai kotisi kaipaa remontointia, haluat lähteä lomalle.. Mihin ikinä tarvitsetkaan elämässäsi rahaa – äkillisestikin. Juuri nimensä mukaisesti kulutusluottoa hankitaan kuluttamiseen. Arkipäiväinen syy on esimerkiksi muutto uuteen kotiin, usein siihen ensimmäiseen. Vaihtoehto on joko ostaa joka tilistä jotain ja pari vuoden aikana kämppä on viimein esittelykunnossa. Tai sitten ottaa pienen kulutusluoton, ostaa kaiken kerralla ja maksaa lainaa pari vuotta. Ensimmäinen vaihtoehto tulee halvemmaksi.

Yleisesti ottaen kulutusluotot ovat summaltaan muutamia tuhansia, ja laina-aika on lyhyt; 1-5 vuotta. Kulutusluottoja on saatavilla sekä vakuudellisia että vakuudettomia, mutta yleisesti otettuna netistä haetut kulutusluotot ovat vakuudettomia.

Toki myöskin tässä kannattaa ottaa huomioon se, että kun haet vakuudetonta kulutusluottoa netistä, korot ovat korkeammat kuin silloin kuin hakisit vakuudellista lainaa kivijalkapankista.

Korkojen määrät ja luotonmäärät vaihtelevat luotonantajan mukaisesti. Yleensä kulutusluottojen ikäraja on 20 vuotta kun haet lainaa netistä, mutta paikallisista pankeista sitä voi saada myös 18 vuotias.

Hakiessasi kulutusluottoa, sinulla tulee olla luottotiedot kunnossa ja säännölliset tulot, jotta maksukykysi on taattu.

Lainaa voi hakea paikasta riippuen kymmeniäkin tuhansia (esimerkiksi autolainat), mutta yleensä todella suuriin lainoihin tarvitaan yhteishakija tai todella kattavat tulot.

Kulutusluottoja voidaan myös myöntää ainoastaan jotakin tiettyä asiaa kohden; mm. Santander luotottaa autoja, ja tämä laina voidaan myös laskea kulutusluotoksi. Eräs kaverini pelasi netissä rahapelejä ja varsinkin pokeria. Melko usein homma kävi niin sanotusti reunalla ja joutui ottamaan pikku lainan, että sai taas kassan kuntoon. Aika usein kehuskeli voitoillaan, mutta ei ole voittorahoillaan vielä sitä Mersua ostanut mistä aina puhui. Luulen että rahat ovat ottaneet paremmat pelaajat ja casino pelivalmistajat. Tämä oli aika huono esimerkki kulutusluoton käytöstä, mutta suoraan elävästä elämästä. Tavallaan hölmöä, että voit ottaa kulutusluoton pankista ja käyttää sitä ihan mihin vaan rahapeleihin, mutta et voi ostaa lottokuponkia luottokortilla. Tosin tähän on Veikkaus vaatinut muutosta.

Kulutusluottoa tarjoavat myös osat verkkokaupoista – muun muassa monet sisustusverkkokaupat – jolloin otat kulutusluoton jolla maksat ostoksesi heille pois. Yleensä he käyttävät tähän ulkopuolista rahoitusjärjestelmää, esimerkiksi Klarnaa, joka hoitaa laskutuksen verkkokaupan puolesta. Et edes välttämättä itse ajattele osamaksua ottaessasi, että kyseessä saattaa olla yksi kulutusluottojen muodoista.

Kun harkitset ottavasi kulutusluottoa ilman välikäsiä (Verkkokauppoja), kannattaa vertailla luottojen kuluja keskenään. Korkojen määrät ja kuukausi/vuosikulut saattavat poiketa toisistaan suurestikin, eivätkä ehdotkaan ole kaikilla täysin samat. Luottokortti tulee halvimmaksi, jos laskun pystyy maksamaan pois seuraavassa tilissä. Esimerkiksi perus Diners Club luottokortti maksaa vuodessa vain 50€. Parin sadan hintaan saa mukaan jo matkavakuutuksen . Luottokorttiyhtiön vakuutuksessa on kätevää se, että vahingon sattuessa kulujen maksamisen voi hoitaa samalla kortilla eikä tarvitse kerätä kuitteja ja lähetellä niitä yhtiölle hyväksyttäväksi.

Olemme keränneet tälle sivustolle artikkeleita, jotka käsittelevät kulutusluottoja myöntäviä yrityksiä, joten jos et itse jaksa tehdä kaikkea vertailua itse, vilkaise ihmeessä nämä artikkelit:

Credit24

Euroloan

Ferratum

Nopsalaina